7 nejlepších citátů z Elegie zapomenutých bohů

Robin Pembertonová nalezla legendární Alisterovu věž, ale za jakou cenu? Teď je vydána na milost a nemilost nevrlému mágovi Ainarovi. Navíc je na spadnutí válka císařství s Caledonem a Ainar po Robin chce, aby zastavila jeho bratra, který může zničit celý kontinent. Právě v jeho zajetí se nachází Kai Austern. Zatímco Robin i Kai se snaží zachránit sebe i svou zemi, postupně zjišťují pravdu o dění ve Starém světě – a jejich věrnost k císařství slábne. Na jakou stranu se přidají? A shledají se ještě někdy?

Elegie zapomenutých bohů je závěrečný díl duologie Balada mrtvého světa – vítěze HumbookAwards 2023 v kategorii Nejoblíbenější česká kniha.

Svět, který znala, skončil. A oni se na jeho ostatcích snažili rozmyslet, co dál.

Někdy změna nepřichází pomalu. Někdy je potřeba výbuch, který zničí původní základy, abys mohl postavit nové.

Co když ten příběh má tolik verzí, že se pravda mezi nimi vytratila a zachovalo se jen jádro se třemi aktéry, aniž by kdokoliv z nich mohl jejich příběh vyprávět?

Nepotřebuju se víc odlišovat ani se povyšovat nad ostatní. Kdo sedí příliš vysoko na svém stolci, už nedokáže dohlédnout do stínů, které vrhá na všechny ostatní. A v těch se může snadno skrývat ostří čepele.

Koneckonců, co mohlo být v knihovně horší než nepřečtená kniha?

Byla to chyba. A některé chyby tu nejsou od toho, abychom je napravili, nýbrž abychom se z nich poučili.

Někdy si v hlavě vytváříme vlastní soukromá pekla.

předchozí
další
Marky alias Endlessbibliophile

Nikdo mi doufám neříká jinak než Marky. Ale myslím, že moje instagramové jméno @endlessbibliophile (nekonečná knihomolka) mě docela vystihuje. Čtu totiž všechno od návodů k pracímu prášku, přes fantasy až…

více
Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *