7 nejlepších citátů z Devatenácti schodů

Píše se rok 1942 a Londýnem neustále znějí sirény. Osmnáctiletá Nellie Morrisová považuje za štěstí každý den, kdy se dostane z podzemních krytů nezraněná a s milující rodinou po boku. Po setkání s americkým letcem Rayem okouzlí Nellie představa světa za hranicemi jejího domova. Mladá žena už si představuje život po Rayově boku, jednoho večera však dojde k události, která její svět roztrhá na kusy. Může nakonec navzdory všem překážkám zvítězit láska a štěstí?

Láska vzkvétá i v těch nejtemnějších dnech. Devatenáct schodů je historický román podle skutečných událostí od hvězdy Stranger Things.

Všechno ji to vyčerpávalo. Pokaždé když měla dojem, že před sebou vidí cestu dál, narazila na nějakou překážku. Čeká ji vůbec budoucnost, v níž najde klid a bude moct za vším udělat tlustou čáru?

Chtěla zpívat a tančit a všem říkat, co je nového. Bude skoro nemožné nechat si to pro sebe, tak moc byla nadšená a tak moc chtěla, aby celý svět věděl, jak se mají rádi.

„Najdou je, budou v pořádku,“ zašeptala znovu, ale při nejlepší vůli by nedovedla říct, jestli si to opravdu myslí, nebo ne.

„Prodávají… prodávají se v balení po třech,“ řekl Billy, „a víc než tři se najednou koupit nedají. Dokonce i láska je podle všeho na příděl.“

Chtěla, aby to všichni věděli. Chtěla, aby všichni pocítili to nezměrné štěstí, které v tu chvíli cítila. Bylo to skvostné, byl to lék na všechny problémy. Kdyby lidé milovali tak jako ona, žádná válka by nebyla, nikdo by nikoho nezabíjel a nebombardoval. Byla by jen láska.

„Kéž by dnešek nikdy neskončil, Nellie. Jen my dva a krásnej den v parku. Žádná válka, žádný boje, žádný starosti.“
„To bych si taky moc přála,“ pošeptala mu.

Učarovala jim svým krásným hlasem, který se nesl místností, stoupal a klesal a zpíval o tom, že přijdou hezčí časy, že zítra bude líp, jen počkejte. Tu písničku znal. A kdo ne? Každou chvíli ji hráli v rádiu.

předchozí
další
Monča alias Iamabookoholic

Můj život není tak zajímavý jako životy postav v YA knížkách, a tak se to jejich čtením snažím vykompenzovat a představovat si, jaké by to asi mohlo být. Jsem zastánce…

více
Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *